Печат

Холандските ни приятели

20 доброволци от “Werkgroep Bulgarije H.G.A.” се заемат с ремонта на дома. През зимата те смениха дограмата на целия втори етаж, където са спалните на децата. След това  наредиха ламиниран паркет, докаран от самите тях и боядисаха стените с латекс. Освен ремонта, част от доброволците се грижеха и за забавлението на децата.

Холандски младежи и донорски организации от страната на лалетата се заеха с ремонта на потъналия през последните години в мизерия дом за деца, лишени от родителска грижа „Теофано Попова" в Стара Загора с пари от търговия на цветя, вещи и булгар бургери. 20 момчета и момичета превърнаха за по-малко от два месеца едно от крилата на сиропиталището в луксозна сграда.

С алуминиевата дограма, ламинирания паркет, боядисаните и декорирани с пъстри орнаменти стени, обновената част на дома рязко контрастира на останалите помещения.


Холандската фондация, партньор на „Тавита", избра офертата на сливенска строителна фирма за основните ремонтни дейности. Детайлите и ламината трябва да сложат младежите от северното кралство.
Момчетата и момичетата са настанени в две от стаите на дома. Не придирят, че спят на земята по 10 в стая.
С малчуганите от дома се разбират чудесно, макар и само с жестове.
„Много мили и ентусиазирани деца. Имат много силна връзка с персонала", забелязали холандците.

Християнската вяра и филм по BBC за дома в Могилино ни доведоха тук", обяснява с усмивка 19-годишната Тара. Момичето, което мечтае да стане детска учителка, предпочитало да уплътни ваканцията си с безвъзмездна помощ за хора в нужда вместо да почива, или да изкарва пари в Холандия.
Парите младежите събирали или от дарители, или пък ги изкарвали сами с търговия на разни неща по летните пазари.
Когато решили, че ще помагат на децата от България, дори измислили нова марка хамбургер „Булгар кинг". След всяка благотворителна акция публикували в сайта си сумата, събрана от нея.
„В Холандия има такива пазари, на които се продават цетя, вещи втора употреба или други дреболии", разказва един от ръководителите на групата Антон ДекокотХьойзден. Самияттой е търговец на цветя. В Стара Загора пристигнал с камиона си, който, вместо с прочутите холандски лалета, напълнил с мебели за децата от „Теофано Попова".
„Не мога да повярвам, че това се случва", грее директорката на дома Рилка Иванова. Признава, че от години сиропиталището не е ремонтирано. Не знае, колко са вложили до момента холандците.
„Децата спяха на мухлясали и изгнили дюшеци върху пружини, които трябваше да минават за легла. Покривът течеше, а подът беше от 80-годишни дъски".
Заради липсата на достатъчно бани в дома се отглеждат само момчета. В момента те са 26 на възраст от 7 до 20 години.