Печат

Явяване на интервю за работа

Нека си представим, че сте съставили перфектна автобиография (CV) и убийствено мотивационно писмо и тези два документа толкова са впечатлили потенциалния ви работодател, че той е решил да ви покани на интервю за работа.

Може би е време за празнуване? Нищо подобно!

Не се радвайте прекомерно, а се концентрирайте, защото ви предстои най-важната част от похода ви към мечтаното работно място - блестящото представяне по време на интервюто за работа и неговото спечелване.

ВАЖНИ ПРАВИЛА

Съществуват десет важни правила, които могат да ви помогнат много за отличното ви представяне в интервюто за работа. Ето кои са тези правила:

ПОСТАВЕТЕ СИ ЦЕЛИ ЗА ИНТЕРВЮТО

Много неща в живота, които правим почиват на някакви цели, които сме си поставили. Колкото по-точно дефинираме целите си, толкова по-фокусирани и последователни сме в постигането им.

Същото е и с интервюто за работа. Ако не си поставите цели преди да влезете в офиса на работодателя си и просто си кажете “Чакай да отида да си поговорим, пък дано ме одобрят”, рискувате да съсипете целия си труд по съставяне на автобиография (cv) и мотивационно писмо.

Вместо това, отделете си малко време и помислете какви цели искате да постигнете на срещата с потенциалния ви работодател. Само на база целите, които си поставите можете да изградите и стратегия за представянето ви на интервю. Но без цели стратегия няма как да има!

Ето някои възможни цели, които бихте могли да си поставите:

    Да направите благоприятно първо впечатление.
    Да получите представа за работодателя, както и кой ще взема решението за наемане.
    Да откриете обща тема за разговор.
    Да научите името на човека (хората), за когото бихте работили.
    Да разберете дали работата и работодателят задоволяват вашите потребности.
    Да откриете какво търси работодателят и да представите вашите способности като решение на проблемите му
    Да задавате смислени въпроси, които да разкрият искрения ви интерес към работодателя и длъжността
    Да демонстрирате, че сте равноправна страна в преговорите
    Да минимизирате потенциалните негативни впечатления


В зависимост от целите, които изберете, ще можете внимателно да се подготвите за представянето си в хода на интервюто. Но ако нямате дори и една цел, тогава най-вероятно ще импровизирате, но това не е за всеки и не винаги е най-доброто решение.
Така че, определете си цели!

ПОДГОТВЕТЕ СЕ

Огромен брой кандидати за работа пропускат да се подготвят добре за интервюто, което им предстои, след което оставят бледи или буквално лоши впечатления за себе си в очите на интервюиращия. Ако не искате да сте като тях, задължително отделете време за подготовка.

Подготовката за интервюто включва три етапа:

1. Събиране на информация за работодателя

Преди да се срещнете с представител на фирмата-работодател, научете повече за него. Съберете всяка информация, която можете да откриете, например от:

    Фирмения сайт на работодателя
    Форуми и блогове в интернет
    Пресата - статии във вестници и списания
    Познати и приятели
    Бивши и настоящи служители във фирмата
    Всякакви други канали за информация


Информацията, която получите ще е безценна, тъй като тя ще ви даде поглед върху това:

    Какви са продуктите и услугите на фирмата
    Каква е нейната история, настояще и прогнозируемо бъдеще
    С каква репутация е фирмата
    Къде се намира в бранша си фирмата
    Кои са нейните най-сериозни конкуренти
    Какви са основните проблеми и предизвикателства в бранша на фирмата


Всичко за източниците на информация за работодателя можете да видите в Топ 10 източника на информация за работодателя преди интервюто.

2. Събиране на информация за вакантната длъжност

Със сигурност, вие вече имате някаква представа за длъжността, за която кандидатствате, иначе едва ли бихте подали автобиография и мотивационно писмо (или?)

Все пак, в обявите за работа не винаги всичко е написано подробно и изчерпателно, затова е важно да се подготвите с възможно повече информация за длъжността, преди да влезете на интервюто, в което ще се борите за нея.

Основните канали за информация относно длъжността освен самата обява са:

    Специализирани, браншови издания.
    Познати и приятели.
    Бивши и настоящи служители във фирмата, които познавате или ваши познати и приятели познават.
    Длъжностни характеристики, които можете да откриете и в интернет. Бъдете осторожни с този канал - може да е полезен, но ако длъжностните характеристики са от “готовите” - няма да ви свършат кой знае каква работа.
    Всякакви други канали за информация.


Информацията, която получите ще е безценна, тъй като тя ще ви даде поглед върху това:

    Кои са ежедневните дейности и задачи, които са присъщи за длъжността
    Кои са нестандартните, необичайни трудности и предизвикателства пред длъжността
    По какви задачи работи отделът (звеното), в който ще работите и кои са основните проблеми, с които се сблъсква той
    Кой ще бъде вашият шеф
    Кои ще са вашите колеги


Много е възможно да не успеете да съберете известна част от информацията както за работодателя, така и за длъжността, ако например кандидатствате в малка и неизвестна фирма или ако нямате кой знае каква мрежа от контакти.

Не се отчайвайте - колкото, толкова! И малкото информация, с която разполагате може да ви бъде полезна. Но ако не отделите време за подготовка - няма да разполагате с нищо!

ПОДГОТОВКА ЗА ЛИЧНОТО ВИ ПРЕДСТАВЯНЕ В ХОДА НА ИНТЕРВЮТО

Това е третия етап от подготовката ви за интервюто, след подготовката с информация за работодателя (1) и длъжността (2).

В практически план, това означава да обмислите внимателно как да постигнете целите си .

Ако целта ви е бързо да създадете положително впечатление, помислете си какво ще кажете още като влезете в стаята за разговори.

Ако целта ви е да съберете повече информация за работодателя и длъжността, обмислете кои точно въпроси ще зададете, кога и в каква последователност.

Ако целта ви е прикриете някои страни от професионалния си живот, за да минимизирате негативните впечатления, които те могат да породят - решете как точно ще сторите това, както и какъв резервен план да приложите, ако все пак се наложи да дадете обяснение (например, да отговаряте на въпроса защо сте били уволнени в предишна фирма).

Сами виждате, че подготовката е немислима без правилното поставяне на цели. Ето защо, не гледайте на целеполагането като на нещо абстрактно или безполезно - само с цели можете да направите и целенасочена подготовка, която да ви улесни в разговора по време на интервюто.

СЪЗДАЙТЕ СТРАХОТНО ПЪРВО ВПЕЧАТЛЕНИЕ

Много експерти в комуникациите твърдят, че първите 30 или 60 секунди са РЕШАВАЩИ за изграждането на мнение кой е човекът срещу нас.

Ако това е вярно (а моят личен опит също го потвърждава), то вие имате за задача да извоювате първата си малка победа в интервюто за работа, при това преди то изобщо да е започнало. Задачата е да създатете страхотно първо впечатление само за 60, а най-добре - за 30 секунди.

Няма страшно - това всъщност е лесно. Вижте какво трябва да сторите:

1. Облечете се подобаващо

Да, знам, че може да ви звучи елементарно, но имам причини да направя този акцент, тъй като и до днес процентът на неподходящо облечените хора за интервю е твърде висок.
Запомнете правилото, че следва да сте облечени така, както предполагате, че ще е облечен интервюиращият или една стъпка по-високо от него.
Или, ако се явявате на интервю в офис на известна компания и знаете, че ще се срещате с делови хора, костюмът, ризата и вратовръзката са задължителни, ако сте мъж, както и деловият, изчистен работен костюм, ако сте жена.
Ако обаче кандидатствате за готвач в заведение за бързо хранене, панталон и риза биха били достатъчни в най-претенциозния случай, а ако сте жена - по-свободни, спортно-елегантни дрехи, защо не в светъл цвят, ако сезонът и гардеробът ви го позволяват (светлото е свързано с чистота и хигиена, каквато е нужна и при готвенето).
Специално за облеклото и външния вид ще поговорим в друг материал, но важен е принципът - облечете се както събеседника си или една стъпка “по-високо” от него.

2. Бъдете точни за интервюто

Ако се явявате на разговор с предварително определен точен час - бъдете точни!
Присъствието ви в уречения час е първата стъпка към създаване на страхотно първо впечатление. Никой не обича, когато другата страна закъснява, най-малко обичат това работодателите.
Препоръчвам ви така да организирате пътуването си, че да сте пред сградата на работодателя най-малко 15-20 минути преди часа за интервюто, както и да сте пред вратата за интервю (при секретарката или друг сътрудник) най-малко 5-10 минути преди интервюто.

3. Бъдете наблюдателни

Пристигането ви 15-20 минути преди срещата ви ще ви помогнат да се поуспокоите от бързането за вашата среща, да нормализирате пулса си и да се настроите психически.
Последните 5-10 минути вътре в помещенията на фирмата ще ви помогнат да добиете преки впечатления за това каква е работната среда, как изглеждат хората, които работят във фирмата, как са облечени, какъв език използват.

Аз лично съм отивал на интервюта за работа поне 15 минути по-рано, които съм използвал както за нещата, описани току що, така и за събиране на следната важна информация:

    Модерно ли е обзавеждането или е икономично, вехто, евтино?
    Подредено ли е, чисто ли е, уютно ли е в коридорите и помещенията на фирмата? Това се забелязва бързо и говори много за бъдещата атмосфера, както и за манталитета на много собственици на фирми.
    Звънят ли телефоните на секретарката (нерядко съм изчаквал в приемната при нея)? Ако звънят - значи във фирмата има работа, ако мълчат - лошо.
    Какво мисли секретарката за фирмата, за работното място, за което кандидатствате и дори за шефа си? Ще се учудите да разберете колко много неша можете да узнаете от една секретарка само за 10 минути разговор с нея.
    За какво говорят служителите в коридорите, как са облечени, използват ли определен професионален жаргон, усмихнати ли са? Всичко това са безценни сигнали, които могат да помогнат много в хода на интервюто, което предстои след минути.


Цялата тази информация ми е помагала много за правилната настройка за самото интервю. Благодарение на нея съм получавал шанс да направя удачно встъпление в разговора, което да “стопи леда” и незабавно да накара интервюиращият да ми обърне по-голямо внимание.

4. Ръкостискане и невербална комуникация

Ако интервюиращият ви подаде ръка за ръкостискане, възползвайте се от това, за да “стопите леда” и отговорете с умерено енергично, умерено силно, умерено ентусиазирано ръкостискане. Ключът тук е думата “умерено” - нито много силно, нито много слабо, нито прекалено енергично, нито прекалено вяло.
Невербалната ви комуникация в първите 30 или 60 секунди е от критична важност. Освен ръкостискането, тя ще се изразява в усмивка, в зрителен контакт с интервюиращия, във вердо, бодро настроение.
Помнете - вие сте на интервюто за работа за да го спечелите. Нека всичко във вас говори за това.

5. Първите думи

Първите ви думи, които ще изречете в самото начало на интервюто вероятно ще бъдат поздрав. Не забравяйте да поздравите - знам че звучи елементарно, но съм виждал кандидати за работа, които просто влизат в стаята мълчешком, със свити рамене и чакат някой да им каже нещо.
Ако интервюиращият първи ви поздрави - поздравете го и вие, но ако не ви поздрави - поздравете първи.
Възможно е да решите, че искате да направите силно първо впечатление чрез специална фраза (фрази, изречения), която да изречете веднага след поздрава.
Тук няма да се спираме подробно на това (ще бъде сторено в специален за целта материал), но такива специални фрази са напълно възможни за употреба. Какви точно да са те зависи от ефекта, който искате да постигнете (целите ви), както и от информацията, с която разполагате (подготовката ви).

6. Оставете интервюиращият да зададе тона на интервюто и се адаптирайте спрямо него


Това златно правило в продажбите важи с пълна сила и тук. В самото начало на разговора следва да изчакате интервюиращия да зададе пръв тона на разговора.
Тонът на разговора може да бъде весел, строг, делови, неформален, бавен, бърз и т.н. Това зависи от интервюиращия - вие сте на негова територия.
Използвайте първите секунди и минути на срещата си, за да прецените какъв е предпочитаният от интервюиращия тон и се адаптирайте незабавно към него, дори и тонът да не ви харесва. По-късно в хода на интервюто можете да направите опити за промяна в тона.
Ако интервюиращият ви покани да разкажете накратко за себе си - направете го, вместо да настоявате да чуете първо каква е заплатата или за каква точно работа става дума.
Ако интервюиращият започне да ви разказва за вакантната длъжност - пригответе се да го изслушате, вместо да нервничите, че не ви се дава възможност да “блеснете” още в самото начало.
Разбирате идеята ми - адаптирайте стила си на комуникация с този на отсрещната страна в началото на интервюто за работа. Това ясно ще покаже, че сте зряла и консенсусна личност.

НАПРАВЕТЕ ПЕРФЕКТНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ

В по-голямата част от случаите в интервютата за работа ще ви се наложи да представите себе си в рамките на няколко минути малко след първоначалното разменяне на поздрави и любезности.

Това е вашият шанс да затвърдите перфектните впечатления, които сте създали с автобиографията, мотивационното писмо и първите 30-60 секунди от появата си “на живо”.

За перфектното представяне в хода на изложението ви в интервюто за работа също ще говорим в детайли в бъдеще, но ето само някои от най-важните правила, които е добре да спазвате:

    Открийте два или най-много три най-важни момента във вашата автобиография, за които смятате, че са пряко свързани с вакантната длъжност и акцентирайте именно на тях.
    Непрекъснато (пряко и косвено) съпоставяйте постиженията си с длъжността, за която кандидатствате.
    Споменете за реални приноси в бившите ви местоработи - какво сте правили, какви резултати сте постигнали.
    Говорете в цифри и проценти винаги, когато можете.
    Бъдете ентусиазирани.
    Излъчвайте позитивност.
    Говорете стегнато и по същество, без излишни словоизлияния или детайли.